Mint minden weboldal, a szerelvenybolt.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár.
Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket.

Forró nyár után jön a hideg zuhany? A hőszivattyús fűtés és a villany jó fűtési és vízmelegítési alternatívák a gázhasználat csökkentésére

Alternatív fűtési és vízmelegítési megoldások a gázhasználat csökkentésére

 

Szinte nincs olyan háztartás, amelyiket ne érintené a gázellátás jövője és ne gondolkodott volna már el azon, hogyan tud a gázellátástól függetlenedni. Az ezzel kapcsolatos aggodalmak, latolgatás egyre csak fokozódik, hiszen még a szakértők véleménye is megoszlik a lehetséges forgatókönyveket illetően. Vannak, akik pesszimistábban állnak a következő fűtési szezonhoz, de a másik oldal tábora is széles. Bárhogy is alakul a fokozódó gázhelyzet, lássuk, milyen megoldások közül válogathatnak azok, akik szeretnék jobban függetleníteni otthonukat a nemzetközi gázellátástól.  A villany vagy a hőszivattyús fűtés felé érdemesebb inkább nyitni?

 

Sok háztartás gázzal fűt és melegít

A társasházi lakások egy része és a családi házak jelentős százaléka gázkazánnal fűt, gázzal készít használati meleg vizet és gondoskodik lényegében szinte minden melegítéssel járó feladatáról. Az utóbbi évek nagy fordulata volt az ERP rendelet bevezetése, melynek következménye, hogy gázkazánból már csak a kondenzációs gázkazán építhető be a cserére érett kazánok otthonaiban, illetve az ezzel kapcsolatos kéményátalakításon is már sokan túl vannak. Érthető tehát a pánik, amit a gázellátás körüli latolgatások váltanak ki az emberekből. A kondenzációs gázkazánok továbbra is népszerűek és költséghatékony, jó hatásfokkal működő tagjai a fűtési rendszernek. És mivel sok háztartás semmilyen alternatív formában, vagy csak nagyon költséges úton tudná függetleníteni magát a gáztól, így bízzunk benne, hogy születik megoldás a gázproblémára - ha esetleg tényleg egy ilyennel találjuk majd magunkat szembe.

 

Gáz helyett fa?

Sokan a fában látják a menekülő utat és vegyestüzelésű fűtési módra váltanának. A pánik és ezzel együtt megnövekedő kereslet pedig tudjuk, hogy mit vált ki, áremelkedést, mégpedig lényeges mértékűt. Egy ideig tehát megoldás lehet a tűzifával való fűtés, de ki tudja, hogy már akár rövid távon is milyen licitháborúk kerekedhetnek a megnövekedett faigények miatt. Mindenesetre rendelkezésünkre áll, mint alternatíva, ha a közös gáztól szeretnénk magunkat részben vagy egészben függetleníteni. Webshopunk is több paraméterű vegyestüzelésű kazánt kínál, érdemes megismerkedned ezzel a kazántípussal, ha ebben az irányban gondolkodnál. Emellett azt is vedd figyelembe, hogy a fával történő fűtés több emberi munkát és feladatot von maga után a mindennapokban, illetve gondoskodni kell megfelelő száraz tárolóhelyről a tűzifa számára.

 

Fa és gáz helyett elektromos áram?

Napelemmel felszerelt otthonokban jó irány az elektromos áram felé történő nagyobb nyitás, ha a gázellátásról való leszakadás a cél. Fűtés és vízmelegítés szempontjából is találunk mind a hazai, mind a nemzetközi gyártók termékpalettáján elektromos verziókat. Elektromos kazánjainkat ide kattintva, míg elektromos bojlereinket itt tudod megnézni. Bekerülési költségét tekintve is egy kevésbé drága megoldás ez a csere, viszont üzemeltetési költségeit nézve sajnos a gáz még mindig vezet. Ráadásul elképzelhető, hogy az elektromos hálózatot megterheli a villanykazán, ami miatt bontási munkálatokkal és kapacitásbővítéssel is számolni kell. Ezek nyilván mind-mind függnek a felhasználási hely jellegétől, fogyasztói létszámtól és a lakók szokásaitól. Napelemmel valamelyest tehermentesíthető a rendszer és csökkenthetők az üzemeltetési költségek, de nem minden lakás, ház alkalmas napelemek felszerelésére.

 

Alternatív fűtési és vízmelegítési megoldások a gázhasználat csökkentésére

 

Érdemes a hőszivattyús fűtési rendszerek felé elindulni

Ahogy azt már ebben a cikkünkben is írtuk, jelenleg a hőszivattyús fűtés az egyik legkorszerűbb és leggazdaságosabban működtethető fűtési és vízmelegítési lehetőség. Nincs károsanyag-kibocsátása és önmagában, illetve napelemmel kombinálva is gazdaságos az áramfogyasztása. A hőszivattyús fűtés beépítési költsége magasabb és hatékonyan akkor tud működni, ha a hőszigetelés kifogástalan és az ingatlan energiabesorolása magas, de hosszú távon jelentősen lecsökkenti a rezsiköltségeket és függetleníti a háztartást a közös gáztól. Telepítése nem igényel bonyolult engedélyeztetést, mert sem gázvezetéket, sem kéményrendszert nem igényel a hőszivattyú. Kattints és ismerd meg hőszivattyú kínálatunkat!