Mint minden weboldal, a szerelvenybolt.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár.
Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket.

Termékek Menü

logok

Egyre több a szén-monoxid-mérgezéses eset

Egyre több a szén-monoxid-mérgezéses eset

A magyarok 80 százaléka fél a szén-monoxid-mérgezéstől, de csak tízből ketten tartanak otthonukban szén-monoxid-érzékelőt.

Erre figyeljen, ha el akarja kerülni a bajt!

A magyarok 80 százaléka fél a szén-monoxid-mérgezéstől, de csak tízből ketten tartanak otthonukban szén-monoxid-érzékelőt, miközben a 2017-es budapesti kéményellenőrzések során 1300 életveszélyes esetet, illetve 29 000 olyan hibát vagy szabálytalanságot regisztráltak, melyeket az előző években már jeleztek az ingatlan tulajdonosának, de azokat nem hárították el. A tavalyi évben 13 százalékkal több szén-monoxid-mérgezéses esetet regisztráltak, mint előtte való évben, ugyanakkor a halállal végződő események száma csökkent az egyre elterjedtebb CO-érzékelő-használatnak köszönhetően. Ezek az érzékelők még időben, nagyon kis mennyiségű szén-monoxid-koncentráció esetén beriasztanak, így redukálhatók és megelőzhetők a halálos kimenetelű balesetek.

Ön felismerné a jeleket?

A szén-monoxid színtelen és szagtalan gáz, ezért is veszélyes, mivel emberi érzékszerveink számára láthatatlan. A mérgezés tünetei többek között lehetnek: fejfájás, szédülés, émelygés, hányinger, indokolatlan fáradtság. Ha a család többi tagja is hasonlókat tapasztal a lakásban, és az épületben fennáll a CO-szivárgás esélye, akkor mindenképp azonnal szellőztetni kell! Miután gondoskodott a levegő akadálymentes áramlásáról, és kinyitotta az összes ablakot és ajtót, hívjon segítséget! Ellenőriztesse a szén-monoxid mértékét a házban egy szakemberrel, és kérje a hiba elhárítását!

Sokan tévesen csak a gázüzemű fűtőeszközökhöz kötik a veszélyes gázt, holott minden nyílt lánggal működő fűtő-, vízmelegítő- vagy főzőeszköz használata során kialakulhat. A szén-monoxid-mérgezéses esetek elsősorban a nyílt lánggal működő fűtőeszközök hibájára, valamint a levegőellátásuk hiányára, máskor pedig a kémények állapotára vezethetők vissza. Csaknem minden második esetben a fürdőszobában használatos nyílt égésterű fűtőberendezés a szén-monoxid-mérgezés előidézője, minden tizedik alkalommal pedig a konyhában alakul ki mérgezés. Sokan elfelejtik, hogy olyan helyiségben is összegyűlhet a veszélyes mennyiségű szén-monoxid, ahol nincs kémény. Ezért érdemes a hálószobába is CO-érzékelőt telepíteni, az alvási pozícióval megegyező fejmagasságban.

Jelenleg egy a hatóságok által is bevizsgált és hitelesített, megbízható szén-monoxid-érzékelő készülék nagyságrendileg 10-20 ezer forintos tételt jelent, mely élettartamától függően 7-11 évig jelent védelmet. Fontos, hogy megbízható és garanciát nyújtó forgalmazótól vásároljon, kizárólag tanúsítvánnyal rendelkező terméket.

Egy megfelelő szén-monoxid-érzékelővel mindenki nagyobb biztonságban tudhatja otthonát és szeretteit, azonban fontos, hogy a szén-monoxid-érzékelő önmagában nem akadályozza meg a mérgező gáz kialakulását, csupán jelzi annak jelenlétét.

A Szerelvénybolt Kft. által ajánlott CO-érzékelők, megfelelnek minden előírásnak és követelménynek. Nézze meg kapcsolódó termékeinket!