Tartalom átugrása

Hasznos cikkek

Otthon, biztonságban… Vigyázzunk egymásra!

26 Oct 2020

Otthon, biztonságban… Vigyázzunk egymásra!

Az Országos Katasztrófavédelem közleménye alapján 2021-ben csaknem több mint 1000 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid szivárgásának gyanúja miatt. 43 ember életét sikerült megmenteni, 261-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést és 21-en életüket vesztették. Azoknál az eseteknél, ahol gyorsan tudtak reagálni a szakemberek, a szén-monoxid-riasztó jelzése segítette a korai észrevételt Bár sok esetben a fűtőberendezés ellenőrzésének és karbantartásának hiánya vagy helytelen használata okozza a balesetet, a szén-monoxid beszivároghat a szomszédtól vagy akár az alattunk üzemelő üzletből is. Ráadásul a mérgezés felismerése sem egyértelmű, hiszen olyan tünetek kíséretében jelentkezik, ami akár könnyen félrevezető lehet állapotunk felismerésében. A mérgezésre utaló jelek ugyanis fejfájásként, hányingerként, mellkasi fájdalomként is jelentkezhetnek. Nagyobb dózis után már az eszméletvesztés és görcsroham is előfordul. Erről részletesebben korábbi cikkünkben írtunk.  


Mit tehetünk családunk biztonságáért? 

Megbízható, ellenőrzött és szabályosan használt szén-monoxid-vészjelzővel megelőzhető a baj. A gondosan kiválasztott termék és annak helyes felszerelését követően nagyobb biztonságban tudhatjuk családunkat. Hogy miért hangsúlyos tényező a minőség? Sajnos akadnak még olyan otthonok is, ahol hamis biztonságérzetet keltő,  nem vagy rosszul működő CO-vészjelző van felhelyezve. A bevizsgáltan, megfelelően és biztonságosan használható szén-monoxid-vészjelzők listája évről évre frissül, érdemes ezt is nyomon követni.   

Hova helyezzük a CO-vészjelzőt?

Mivel a CO a falakon, réseken keresztül is átjut, kezdetben a helyiség felső pontjaiból ereszkedik le. Helyezzük magasabb területekre, felfelé az ajtó és ablak felső oldalától, de még a mennyezettől 15 cm-re! Hálószoba esetén, amennyiben a CO-forrás külön helyiségben van, tegyük a légzés magasságába! Emellett a CO-forrás 1-3 méteren belüli területére is érdemes egyet elhelyezni.

Hova ne helyezzük a CO-vészjelzőt?

Sütő, tűzhely közvetlen közelébe, olyan helyre, ahonnan nem halljuk meg a riasztás hangját. Emellett kerüljük a huzatos helyeket és közvetlen napfényt.


Milyen CO-vészjelzőt válasszunk? 

A termékkínálatunkban kapható Honeywell szén-monoxid-vészjelzői a hatóság által is bevizsgáltak, biztonságosan működnek, garantált minőségűek.  Ezekkel a készülékekkel megóvhatjuk szeretteink egészségét otthonunkban, ami különösen fontos, ha kisbaba is érkezett a családba, hiszen az ő szervezetüket a kis mennyiség is súlyosan károsíthatja. Az érzékelő már azelőtt érzékeli a szivárgást, hogy a mérgezés tünetei jelentkeznének, hangos riasztó hangja pedig még álmunkból is felébreszt.  

Családja biztonságát ne bízza a véletlenre! Vigyázzunk egymásra otthon is! 

További információval kapcsolatban kérd élő Chaten kollégánk segítségét vagy kattints a termékekre, ahol további termékleírást olvashatsz!  

Előző
Következő

Sikeresen feliratkoztál a hírlevelünkre!

Az e-mail cím már foglalt!

Csomagajánlat

Termékváltozat választása

Módosítás
Összehasonlítás
Általános Szerződési Feltételek
és az
this is just a warning
Bejelentkezés