Tartalom átugrása

Hasznos cikkek

Energiatakarékos fűtési tippek

13 Dec 2016

Sokak gyomra már október közepén összeszorul a következő fűtési szezonra gondolva, ami az első meleg tavaszi hétig ki is tart, hisz ilyenkor havi kiadásaink nagyot ugranak az év többi hónapjaihoz képest. Érdemes nagyobb figyelmet szentelni fűtési rendszerünknek és szokásainknak, hisz havi szinten egyre több és több pénzt spórolhatunk meg odafigyelésünkkel. A következőkben ezzel kapcsolatos tanácsainkat gyűjtöttük össze. 


A megfelelő fűtési rendszer kiépítése

Célszerű az egyes szobák hőmérsékletét külön szabályozni. Értelemszerűen minél több időt töltünk egy helyiségben, annál inkább legyen melegebb. A köztes helyiségekben, átjárókban, közlekedőkben, étkezőben állítsuk a hőmérsékletet 16°C-ra, így nem fűtünk kárba! Fűtési rendszerünk alapján a hőmérsékletet szabályozhatjuk termosztatikus szabályozó szeleppel vagy termosztáttal. Központi vagy cirkófűtés esetén a központi termosztát mellett használhatunk termosztatikus elzárószelepet is a radiátorok szabályozására. Ezekre többek között azért is van szükség, mert így elejét vehetjük a túlfűtésnek. Ahogy azt egy korábbi cikkünkben hangsúlyoztuk a megfelelő termosztát kiválasztása mellett egyébként a helyes felhelyezés és tájolás is elengedhetetlen tényezője az optimális működésnek.

Termosztatikus szelepeinkért látogasson el ide, míg termosztát kínálatunkat itt találja.

Nem is gondolnánk, hogy a szoba páratartalma is hatással van fűtésünkre. A túl jól szigetelő nyílászárók és a fűtés következtében a páratartalom megemelkedik, ami nemcsak légzőszervünket, de penész formájában a falakat is megtámadja. Ennek első jeleit észlelve túlszellőztetjük a lakást. Ilyenkor amellett, hogy az utcát fűtjük, a meleg helyiség hőjét is drasztikusan csökkentjük. Ilyen esetekben érdemes lehet inkább páramentesítővel ellátni a lakást.

Ha szeretné megtekinteni páramentesítő termékeinket, ide kattintva teheti meg!

Ha hosszú távon szeretnénk visszaszorítani az energiafelhasználást, akkor érdemes befektetni egy kondenzációs kazánba vagy szolár rendszert kiépíteni. Bár a kezdeti költségeik magasabbak a hagyományos fűtési megoldásokhoz képest, pár év alatt megtérülnek, ráadásul energia- és költséghatékonyság szempontjából páratlan megoldások. A megfelelő kondenzációs kazán kiválasztásánál ügyeljünk a méretezésre, ugyanis ha túlméretezzük a rendszert, azzal nem érjük el a kívánt költségcsökkentést!


Tudatos fűtési szokások

Az ideális fűtési rendszer kiépítése mellett elengedhetetlen fűtési szokásainkat is moderálni ahhoz, hogy optimalizálni tudjuk az energiafelhasználást, ezáltal pedig csökkentsük költségeinket. A fűtési szezonban a következő tanácsokat érdemes betartani és átültetni mindennapjainkba:

  • Nem is gondolnánk, hogy a fűtőtestek tisztasága mennyiben befolyásolja a működést, pedig a konvektorokra vagy radiátorokra rárakódott és felhalmozódott szennyeződés jóval több energiát igényel a helyiség befűtéséhez.
  • Ha szellőztetünk, azt érdemes szakaszosan tenni, többször keveset, így nem hűl le drasztikusan a szoba, aminek eredményeként azonnal feltekerünk a fűtésen. Vagy a másik verzió, hogy nagyon gyorsan, rövid ideig, de nagy légcserével szellőztetünk, így csak a hőérzetünk változik, de a falak nem hűlnek ki, így nem kell nagyon rákapcsolnunk a fűtésre.
  • Akadályozzuk a meleg levegő áramlását, ha a fűtőtestet bútorokkal határoljuk, ezért ne zárjuk körbe vagy helyezzünk elé semmit!
  • Ha a függöny nem lóg rá a fűtőtestre, akkor csökken a hőveszteség!
  • A fűtőtest mellett a kémény is kulcsfontosságú. Egy szakszerűen megválasztott szerkezet sokat javít a fűtésen!
  • Ha a fűtőtest fal felöli oldalára hővisszaverő anyagot helyezünk, azzal visszatükrözzük a meleget a helyiségbe.
  • Gázkazánnal fűtött helyiség esetén előfordulhat, hogy szezonról szezonra érezzük a hőmérséklet csökkenését. Ennek oka a hőcserélő porral telítődése, esetleg vízkövesedése, ami rontja a kazán hatásfokát. Ilyen esetekben hívjunk szerelőt, aki szakszerűen kitisztítja!
  • Bármilyen hosszú időre is hagyjuk el a lakást, ne zárjuk el teljesen a fűtést, ugyanis ha kihűl, jóval több energia és pénz újra befűteni! Csupán pár fokkal csökkentsük a beállított hőmérsékletet, ezzel is sokat spórolhatunk!
Előző
Következő

Sikeresen feliratkoztál a hírlevelünkre!

Az e-mail cím már foglalt!

Csomagajánlat

Termékváltozat választása

Módosítás
Összehasonlítás
Általános Szerződési Feltételek
és az
this is just a warning
Bejelentkezés