Mint minden weboldal, a szerelvenybolt.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár.
Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket.

Termékek Menü

logok

Mitől alakulhat ki a penész otthonunkban és hogyan előzhetjük meg?

A penész több háztartás életét is megkeseríti, és könnyen kialakulhat szinte bárki otthonában.  Sajnos nem mindig van szem előtt, de több jel is utalhat a jelenlétére. Nem szabad elmennünk a probléma mellett, hiszen nemcsak otthonunk kinézetére, de egészségünkre is kimondottan káros lehet. Cikkünkben bemutatjuk a penész kialakulásának lehetséges okait és megelőzésének módjait.

Mik a kialakulás legfőbb okai?

A fűtési szezon közepén, főleg az új típusú, műanyag, jobban szigetelő nyílászárók korában, otthonunk páratartalma könnyen megemelkedhet. A régebbi típusú nyílászárók,  korántsem tökéletes szigetelésük miatt egy alap légmozgást biztosítottak, ami penészedés szempontjából kedvező, míg fűtéshatékonyságot nézve a legkevésbé sem az. A fűtési szezonban ráadásul a szellőztetési hajlandóság is visszaesik, hiszen nem szeretnénk beengedni a hideget.

Másik komoly párásító tényező a főzés és a benti teregetés. Előbbi esetén, főleg egy zárt ablaknál történő, nyitott fedeles főzése rengeteg párát termel. Utóbbi esetében a ruhák száradása is megemeli a helyiség páratartalmát.

handprint-4671386_1920.jpgAmellett, hogy a folyamatos szellőztetéssel sokat javíthatunk a párahelyzeten, erre nem mindig van mód, pláne nem helyesen. Egyrészt télen, fűtéshatékonyság szempontjából nem a legjobb a rendszeres és hosszas szellőztetetés. Másrészt napi ritmusunk, teendőink és életvitelünk sem mindig teszik ezt lehetővé.

Vannak továbbá olyan helyiségek, ahol ablak hiányában nem is tudunk szellőztetni. Gondoljunk csak a panelek, társasházak fürdőszobáira. Bár van szellőzőrendszer, de egy-egy zuhanyzás, fürdés páratermelését nem tudják maximálisan semlegesíteni.

A penész elszaporodása pedig komoly légúti megbetegedéseket okozhat. Kifejezetten veszélyes a gyerekekre és idősekre nézve.

 

Mit tehetünk a penészedés megakadályozására?

Sokan először a vegyszer után nyúlnak, amik ideig-óráik gyönyörűen el tudják tüntetni a penészfoltokat. Tudni kell azonban, hogy ha az életvitelünk és lakásunk adottságai miatt hajlamos otthonunk a penészedésre, akkor újra és újra fel fogja ütni fejét a penészgomba. Éppen ezért nem magát a problémát kell tüneteiben kezelni, hanem a kialakulást megakadályozni. Ennek forrása pedig egyértelműen a pára.

Ma már elérhetők olyan páramentesítő készülékek - mint amilyen az Ariston Deos 18 S is -, melyekkel csökkenthető a lakás páraszintje. A páramentesítő készülék gondoskodik arról, hogy a helyiség, lakás páramennyisége optimális, normális legyen, így nem engedi meg az elpárásodást, ami egyenes út a penészhez. Görgőinek köszönhetően nem helyhez kötött, a lakás bármelyik pontjára elhelyezhető, ahol éppen szükség van rá. Csendes működése miatt nem zavaró. Előre beállítható a kívánt páratartalom és szellőzési erősség, mód. Naponta akár 18 liter párát is képes összegyűjteni. A tartály 3 liter képes befogadni, de ha nem szeretnénk folyamatosan üríteni, csővel el is lehet azt vezetni. Ha megtelik a tartály, az eszköz automatikusan leáll.

Ha bármilyen kérdése merülne fel, a Chaten keresztül bátran kérdezze szakértőnket!

További információért nézze meg videónkat, ahol a bemutatjuk a készüléket és a pára veszélyeit!