Mint minden weboldal, a szerelvenybolt.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár.
Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket.

Termékek Menü

logok

Így előzzük meg a szén-monoxid-mérgezést

A szén-monoxid nemcsak a fűtési szezonban, de azon kívül is felütheti fejét. Nehéz felismerhetőségéről és a szén-monoxid-mérgezés tüneteiről egy korábbi cikkünkben már írtunk. Most a kialakulás okait és a megelőzés lehetőségeit mutatjuk be.

A szén-monoxid nemcsak a fűtési szezonban, de azon kívül is felütheti fejét. Nehéz felismerhetőségéről és a szén-monoxid-mérgezés tüneteiről egy korábbi cikkünkben már írtunk. Most a kialakulás okait és a megelőzés lehetőségeit mutatjuk be.

A szén-monoxid megjelenése a háztartásban három fő okra vezethető vissza:

  • Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása.
  • Nem biztosított a nyílt lánggal égő berendezés levegő utánpótlása.
  • A berendezések karbantartása, tisztítása vagy a kéményseprés elmaradt.

A fűtési eszközök zavartalan működésének feltétele a megfelelő oxigén-utánpótlás. A nyílt égésterű berendezések az oxigént a szoba levegőjéből nyerik ki. Ha nem kapnak megfelelő mennyiséget vagy már elhasználták a szoba levegőjét, vákuum keletkezik, és hibásan kezdenek el működni. Ilyen esetben a karbantartott kémény sem képes az elvezetésre, és a szellőzés iránya megfordul, a szén-monoxid beáramlik a helyiségbe.

Hogyan előzzük meg a mérgezést?

A fűtőberendezések gondos kiválasztásával és cseréjével elejét vehetjük az otthonunkban kialakuló mérgezésnek. A legveszélyesebb eszközök ezen a téren a nyílt égésterű fűtőberendezések, melyeket célszerű a biztonságos, zárt égésterű, kondenzációs kazánokra lecserélni. Ezek a berendezések a helyiség levegője helyett kintről nyerik a szükséges oxigént, lényegében tehát a kondenzációs kazán használatával a szén-monoxid-mérgezés esélye nullára csökkenthető.

Zárt égésterű kondenzációs kazánjainkat ide kattintva éri el.

Amennyiben nincs lehetőségünk a veszélyes fűtési eszközünket biztonságosra cserélni, mindenképp szerezzünk be és szereljünk fel egy megbízható szén-monoxid-mérőt. Az eszköz azonnal érzékeli és hanggal jelzi, ha a halálos gáz beszivárgott otthonunkba, így még a mérgezés jelei és a baleset előtt megtehetjük a szükséges intézkedéseket. Fontos kiemelni azt is, hogy nemcsak nyílt égésterű fűtőeszközök használata esetén vagyunk veszélyben. Szomszédainktól vagy akár az alattunk működő üzletből is átszivároghat a mérges gáz. Ennek tükrében egy vagy több CO-mérő megléte és felszerelése minden esetben indokolt, ha teljes nyugalomban és biztonságban szeretnénk magunkat és családunkat tudni otthon.

Megbízható, garanciális szén-monoxid-érzékelőinket itt találja.

Hova helyezzük a szén-monoxid-mérőt?

A CO a falakon, réseken keresztül is átjut, kezdetben a helyiség felső pontjaiból ereszkedik le. Érdemes az érzékelőt magasabb felületre helyezni, az ablak és az ajtó felső oldalától felfelé, de még a mennyezet alatt 15 cm-rel, hogy még az előtt érzékelje a gáz jelenlétét, hogy mi már belélegeztük. Arra is figyeljünk, hogy olyan helyre szereljük, ahonnan a riasztás hangját még alvás közben is meghalljuk! Nagyobb ingatlan esetén érdemes több érzékelőt is felszerelni, így a hálószoba mellett azokba a helyiségekbe is, ahol több időt töltünk. Emellett kerüljük az olyan helyeket, ahol közvetlen napfény éri az érzékelőt vagy ahol a szellőztetési csatorna direkt útjába esik.