Mint minden weboldal, a szerelvenybolt.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár.
Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő termosztátot?

A termosztát kiválasztása szerencsére viszonylag egyszerű feladat, viszont a külső preferenciákon túl van két lényeges szempont, amiket figyelembe kell vennünk a vásárláskor annak érdekében, hogy a fűtési rendszerünk a lehető leghatékonyabban működjön. Ezek a következők: a fűtőkészülék vezérlő villamos feszültségének értéke, illetve a bekötések száma.

Termosztát: Szerelvénybolt

A megfelelő termosztát kiválasztásának első lépése a készülék vezérlő villamos feszültségének meghatározása. A fűtésre használt eszközünk leírásában kapunk pontos információt arról, hogy termosztát integrálása esetén milyen feszültségű modellt választhatunk. Általában három típust gyártanak: 230 V, 24 V, illetve 12 V feszültségű változatot. Ez a tulajdonság a készülék külsején nem különösebben mutatkozik meg, ezért kérdezzünk meg egy eladót, vagy keressünk a termékinformációk között erre vonatkozó adatot. Ma már jellemzően a 24 V-os típusokat szokták javasolni. Ennek többnyire érintésvédelmi okai vannak.

A fűtőkészülék leírásában érdemes továbbá a villamos bekötési vázlatot is szemügyre venni, hiszen ez alapján kell a termosztátok közül választanunk. Bekötés alapján egy termosztát lehet két- vagy háromvezetékes. A készülék bekötésének számával megegyező bekötésű termosztátot válasszunk!


Hova helyezzük a termosztátot?

A termosztát jövendőbeli helyét az alábbi szempontok mérlegelésével érdemes meghatározni:

Ahova nem érdemes helyezni:

  • Soha ne tegyük fűtőtest közelébe!
  • Ablak vagy ajtó közelében sem célszerű elhelyezni!
  • Ha olyan helyiségbe helyezzük, ahova gyakran süt be erősebben a napfény, azzal csökkenthetjük a termosztát hatékonyságát, ugyanis a készülék a napsugárzás okozta felmelegedést is a fűtőtestnek tulajdonítja, így előfordulhat, hogy nem aktivizálja a rendszert, amikor az szükséges lenne.

Ahova érdemes helyezni:

  • Az északi tájolású elhelyezéssel kizárhatjuk a napsugarak manipulatív hatását.
  • A rádióadóval ellátott és felszerelt termosztátokat a lakás bármely pontján elhelyezhetjük.
  • Igyekezzünk kiválasztani azt a helyiséget, ahol sok időt töltünk, a lakás központi helyét, és ide szereljük fel!
  • Ahova a szobai termosztátot helyezzük, oda ne tegyünk a fűtőtestekre termosztatikus fejjel ellátott szabályozó szelepet, mert előfordulhat, hogy a fűtőtestek lezárnak, mielőtt a helységben elérnénk a szobai termosztáton beállított hőmérsékletet!